Kullan hinta nousussa – Evergrande riskit

Evergrande on suurissa taloudellisissa vaikeuksissa ja sijoittajat ovat erittäin huolissaan. Kulta on nousussa, kun maailmanlaajuiset osakkeet romahtavat kiinalaisen Evergranden herättämällä riskillä. Kulta toimii nyt sijoittajien turvasatamana ja sen kysyntä nousussa.

​​Mikä on Evergrande

Mitä Evergrande tekee? 

Liikemies Hui Ka Yan perusti Evergranden, joka tunnettiin aiemmin nimellä Hengda Group, vuonna 1996 Guangzhoussa, Etelä -Kiinassa. Evergrande Real Estate omistaa tällä hetkellä yli 1300 projektia yli 280 kaupungissa ympäri Kiinaa. Laajempi Evergrande -konserni käsittää nyt paljon muutakin kuin kiinteistökehityksen. Sen liiketoiminta vaihtelee varallisuudenhoidosta, sähköautojen valmistuksesta sekä elintarvikkeiden ja juomien valmistuksesta. Se omistaa jopa yhden maan suurimmista jalkapallojoukkueista – Guangzhou FC: n. Forbesin mukaan Huin henkilökohtainen omaisuus on noin 10,6 miljardia dollaria.

Miksi Evergrande on vaikeuksissa? 

Evergrande laajentui aggressiivisesti yhdeksi Kiinan suurimmista yrityksistä lainaamalla yli 300 miljardia dollaria. Viime vuonna tuli Kiinassa uusia sääntöjä suurten kiinteistökehittäjien velkojen hallitsemiseksi. Uudet toimenpiteet saivat Evergranden tarjoamaan kiinteistönsä suurilla alennuksilla varmistaakseen, että rahaa tulee liiketoiminnan ylläpitämiseksi. Nyt yrityksellä on vaikeuksia maksaa velkojensa korot. Tämän epävarmuuden vuoksi Evergranden osakekurssi on pudonnut tänä vuonna noin 85%. Maailmanlaajuiset luottoluokituslaitokset ovat myös sen alentaneet sen luottoluokituksen.

Miksi sillä olisi väliä, jos Evergrande romahtaa?

On useita syitä, miksi yrityksen ongelmat ovat vakavia. Ensinnäkin monet ihmiset ostivat kiinteistön Evergrandelta jo ennen rakennustöiden aloittamista. He ovat maksaneet talletuksia ja saattavat menettää rahansa. On myös lukuisia yrityksiä, jotka tekevät kauppaa Evergranden kanssa. Yritykset, mukaan lukien rakennus- ja suunnittelutoimistot sekä materiaalitoimittajat ovat vaarassa kärsiä suuria tappioita, jotka voivat pakottaa ne konkurssiin. Kolmas mahdollinen vaikutus on Kiinan rahoitusjärjestelmään. Taloudellinen kaatuminen olisi kauaskantoista. Evergranden on kerrottu olevan velkaa noin 171 kiinalaiselle pankille ja 121 muulle rahoituslaitokselle. Jos Evergrande laiminlyö maksut pankit ja muut lainanantajat voivat joutua lainaamaan vähemmän. Tämä voi johtaa niin kutsuttuun luottokriisiin, kun yritykset kamppailevat mahdollisuuksista saada lainaa kohtuulliseen hintaan. Luottokriisi olisi erittäin huono uutinen Kiinalle jolla on maailman toiseksi suurin talous. Kiinalaisten yritysten olisi vaikea toimia jos ne eivät saisi rahaa liiketoiminnan kasvattamiseen tai nykyisen toiminnan jatkamiseen.Tämä voi laukaista myös pelotteen ulkomaisille ​​sijoittajille, joiden mielestä Kiina ei ole enää yhtä houkutteleva paikka sijoittaa rahojaan.

Onko yritys liian suuri epäonnistumaan?

Tällaisen erittäin velkaantuneen yrityksen romahtaminen olisi erittäin vakava potentiaalinen isku. Se on saanut jotkut analyytikot ehdottamaan, että Kiinan hallitus voisi astua pelastamaan sen. Evergranden ei pitäisi kuitenkaan luottaa valtion tukeen, koska Kiinan hallituksen pyrkimyksenä on hillitä yritysten velanottoa, mikä tarkoittaa sitä, että näin korkean profiilin pelastustoimintaa voidaan pitää huonona esimerkkinä. 

Kultaan sijoittaminen

Taitavat sijoittajat ovat kautta aikojen ymmärtäneet ettei kaikkia munia kannata laittaa samaan koriin. Syitä miksi sijoittajat suosivat kultaa on monia, mutta tärkeimpiä niistä on varallisuuden turvaaminen taloudellisesti epävarmoissa oloissa. Lue juttu kultaan sijoittamisesta tästä.

Kullan hintavertailu

Toteutimme kullan hintavertailun pyytämällä tarjouksia netissä mainostavilta kullan ostajilta. Heidän tarjoamissa hinnoissa oli isoja eroja eikä eniten mainostavat yllättäen tarjonneetkaan vertailun parasta hintaa.

Näistä esineistä pyysimme tarjoukset:

1. Kultaketju 18 karaattia, paino 22,51g
2. Sormus 14 karaattia, paino 6,22g

Suomessa toimivien kullan ostajien hinnat vaihtelevat päivittäin maailmanmarkkinahinnan mukaisesti. Parhaimman kullan hinnan maksaa vertailun mukaan kotimainen NettiKulta. Lue lisää heidän palveluista tästä.

Yritys Kultaketju Sormus Hinta yhteensä Arvio  
NettiKulta 715.93 EUR 154.23 EUR 870.16 EUR 5 / 5 Myy kultaa
MyyKulta 701.06 EUR 150.99 EUR 852.05 EUR 4 / 5 Myy kultaa
JalometalliKeskus 685.87 EUR 147.81 EUR 833.68 EUR 4 / 5 Myy kultaa
Verkkokulta 637.26 EUR 137.43 EUR 774.69 EUR 3 / 5 Myy kultaa
KultaRahaksi 564.91 EUR 121.76 EUR 686.67 EUR 2 / 5 Myy kultaa
Kultapiste 557.78 EUR 120.22 EUR 678.00 EUR 2 / 5 Myy kultaa
Kultatukku 435.55 EUR 92.83 EUR 528.38 EUR 1 / 5 Myy kultaa